Hur måla fasad
10 smarta steg till ett nymålat hus
Här får du tips på hur du planerar ditt målningsarbete. Det underlättar om du tänker smart – redan innan du börjar.
1. Planera
Som med allt annat, krävs det planering för att lyckas. Ska du måla själv eller ta hjälp av fackfolk? När ska arbetet göras? Kanske grannarna behöver måla om sina hus, så ni kan förhandla fram ett bra pris av en målare? Tänk också igenom vad som finns omkring huset: plank, staket, förråd etc. Behöver dessa också målas om?
2. Färgsätt
Det är alltid lättare att välja en färg som du har sett uppmålad på ett hus än att välja efter ett litet färgprov. Titta dig därför omkring. Ser du något hus i en färg som du blir inspirerad av? Har du redan ett grönt hus och vill måla om det i samma färg? Kanske du kan prova att byta nyans? Vill du ha exakt samma nyans som du redan har, men har glömt vad färgen heter? Ta med en färgflaga till butiken, så kan vi försöka få fram vilken kulör det är. I våra butiker kan du också få mycket inspiration.
Mörka färger smälter in mer än ljusa och färger som känns lite smutsiga på ett färgprov är ofta ett bra val, eftersom de blir ljusare på större ytor. Det är också viktigt att tänka igenom vad fönster, fönsterfoder, dörrar och husets eventuella sockel ska ha för färg. Dessa accentfärger ska naturligtvis passa med fasadfärgen. Tänk också på att färgen du väljer ska fungera både i sommarsol och vintermörker.
3. Välj färgtyp
Det bästa är att använda samma typ av färg som huset var målat med tidigare. Då vet man att färgen inte kommer att flagna eller få svårt att fästa. Hur vet man då vilken färgtypen är? För att ta reda på om huset är målat med olje-/alkydoljefärg eller akrylatfärg slipar du på ytan med sandpapper. Om färgen blir till “damm” är det olje-/alkydoljefärg. Om färgen fastnar på sandpappret, är det akrylatfärg. Då kan du använda akrylfärg och eventuellt även alkydoljefärg. Slamfärg, t ex Falu Rödfärg, färgar av sig när du tar på färgen med händerna. Latexfärg fastnar på en trasa doppad i T-röd. Är du osäker, kan du få hjälp i din butik.
4. Använd rätt verktyg
Detta är faktiskt viktigare än man tror. Med rätt penslar, en bra stege och sköna kläder, blir jobbet både roligare och enklare. Tipsen får du i din butik. Ibland kan det t ex vara nödvändigt att hyra en ställning eller skylift.
5. Kolla underlaget
Du kanske måste laga, eller rent av byta ut, vissa brädor innan du börjar måla? Lös puts kanske ska skrapas bort etc. Kolla även upp hängrännor, stuprör och taket, så att allt på huset är ok.
6. Gör ett bra underarbete
Det här är det absolut största jobbet. Själva målningen är det lilla. Börja med att skrapa bort all lös färg. Omålat trä som ger ifrån sig fibrer ska borstas med en stålborste. Sedan är det dags att tvätta fasaden. Tvätta alltid med Nordsjö målartvätt, nedifrån och upp. Skydda fönster, växter och mark med papp innan du börjar måla.
7. Välj rätt pensel
Se till att använda penslar av hög kvalitet, det underlättar ditt arbete oerhört! Syntetborst kan användas till vattenburna färger, medan naturborst är bäst till oljefärger. Mellantinget blandborst kan användas till båda färgtyperna (och andra). Välj en pensel med stor och lång borst, eftersom den suger åt sig mer färg och även stryker ut den bättre. Sedan finns det andra fiffigheter, som vinklat skaft, “inbuktning” på skaftet så penseln kan hänga på färgburkens kant med mera. Ett smart tips är att påföra färgen med elementroller och sedan släta ut den med en pensel. Då får du på mer färg i jämnare skikt och det går snabbare att måla. Prata gärna med din butik. De vet allt om vad du behöver!
8. Välj rätt dag att måla
Det får inte vara för varmt och soligt, men det får heller inte regna eller vara för kallt. Under 5°C är inte bra målningstemperatur. Om solen skiner för mycket, torkar träet för snabbt och det kan bildas blåsor i färgen. Färgens skyddande egenskaper blir också sämre.
9. Måla
Själva målningen beror på vilken typ av fasad du har: trä, puts, betong, tegel? Vänd dig till din närmste Nordsjö Idé & Design-butik
10. Njut av att slippa måla på flera år
Har du gjort jobbet ordentligt, kommer du inte att behöva måla igen – på länge. Sköt om fasaden genom att tvätta den då och då, så håller sig huset fint ännu längre. Grattis till ditt fina, nymålade hus!